top of page

USHQIME TE NDALUARA PER MACETEMBELSIRAT

Asimilimi isheqernave eshte shume i vestire te macet dhenese jepet me doza te tepruara demton ne menyre te perhershme veshkat. Per meteper qe macet nuk ua ndjejne shijen embelsirave. Ekzistojne sensore per te ndjeresecilen shije dhe pikerisht sensori i shijes se embel mungon te macet. Poratehere si mund te shpjegojme interesin e maces ndaj embelsirave karameleve,cokollatave etj ?  shpjegimi duhetkerkuar te kurjoziteti proverbal i maces, e stimuluar nga format apo ngjyrat qekarakterizojne ushqimet e embla.

BRUMERA BUKE

Niseshteja e bukes dhe e makaronave nuk ben pjese ne ushqimete shendetshme per macet. Mendohet se konsumimi i saj ul tretshmerine e protei nave dhe e con macen dhe drejt njediarreje kronike.

QEPE

Qepet jane absolutisht shume te demshme per metabolizmin emaceve duke qene se permbajne nje substance qe sulmon rruazat e kuqe te gjakutduke  favorizuar prishjen e tyre. Kjo conderi ne anemi e cila mund te rezultoje fatale per jeten e maces. Simptomat janete vjella, diarre, urine me ngjyre te erret. Nje gje e rendesishme per tu venene dukje eshte se ne ushqimet per femije shpesh shtohet pluhur qepe siaromatizues. Konsumimi i ketyre ushqimeve ka te njejtat pasoja si dhe dhenia eqepes ne menyre direkte.

DOMATE

Pjesa jeshile e domates eshte toksike per kafshet sepsepermban solanine e cila mund te shkaktoje problemem me stomakun si dhe sisteminnervor qendror. Por pjesa tjeter e domates pra ajo e kuqe nuk perben rrezik permacen.

MISH DERRI/ PROSHUTA

Evitoni mishin me shume yndyre. Per kete qellim duhetlimituar ne maksimum konsumi i mishit te derrit i cili shquhet si mish i rende.Ndalohen salcicet , te cilat pervecse permbajne shume yndyrna jane dhe tepasura me kripe dhe aromate cilat mund te jene shume te demshme per macet.Mishi i gjalle duhet evituar gjithmone sepse mund te sherbeje si trasportues iparazitozes.

MBETJET E USHQIMEVE TONA

Nese mendoni se jeni duke bere gjene e duhur gaboheni rende.Te ushqyerit me cdo gje qe konsumojme dhe ne nuk ben asgje tjeter vecse demtonne gjithfare menyrash organet e maces. Pershembull yndyrnat e teperta demtojnepankreasin.

ULLINJ ME BERTHAME

Ulliri vet nuk eshte i demshem pervec eksesit te kripes porteper i rrezikshem e qe mund te rezultoje toksik

VEZE

E bardha e vezes nuk eshte e keshillueshme per macet dukeqene se permban albumine, nje enzime qe veshtireson perthithjen e biotines,vitamine te grupit B. ndersa e verdha e vezes e dhene dy here ne jave qofte dhe e pabere e perzjer me qumeshtin eshte mese i lejuar ne dieten e maces.

2,069 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page